Ciasto kakaowe
Składniki do biszkoptu:
- 7 jajek
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakaa
+ śmietana 36%-30% około 400ml
+ 2 banany
Krok 1.
Białka oddzielam od żółtek, do białek dodaję cukier z wanilią oraz część cukru zwykłego i ubijam na sztywną pianę. Resztę cukru dodaję stopniowo w trakcie ubijania piany.
Krok 2.
Do ubitej piany dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz odrobinę wody gazowanej i mieszam wszystko na najmniejszych (!) obrotach.
Krok 3.
Przekładam do formy, której dno poprzednio wysmarowałem masłem i posypałem bułką tartą. Wstawiam do nagrzanego do 150°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut.
Następnie obniżam temperaturę do 100°C i piekę jeszcze 10-15 minut. Najlepiej wbić patyczek w ciasto, jak suchy to gotowe.
Krok 4.
Po wystudzeniu ostrożnie oddzielam nożem boki od ścianek formy. Ciasto wyjmuję i dzielę na 2 części oraz nasączam dolną warstwę rumem.
Krok 5.
Ubijam na sztywno śmietanę 36% (400 ml) z cukrem pudrem.
Krok 6.
Na wierzch dolnej warstwy kładę banany oraz bitą śmietanę następnie znowu banany i przykrywam drugą częścią biszkoptu.
*Ciasto przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Krok 7.
Ciasto dekoruję kakaem
Krok 7.
Ciasto dekoruję kakaem
Mmmmm pysznie wygląda :) Fajny blog ;)
OdpowiedzUsuń