Składniki:
biszkopt na roladę:
3 jajka
1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
odrobina barwnika spożywczego
krem:
500 g bitej śmietany1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżka żelatyny
1 banan
dodatkowo:
galaretka przygotowana w płaskim naczyniu
Przygotowanie:
Krok 1.
Białka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.Krok 2.
Dodaję pozostałe składniki. Mieszam.
Krok 3.
Przekładam ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma ok. 45 x 30 cm.
Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 17 minut.
Krok 4.
Jeszcze gorącą przekładam na ściereczkę i roluję. Zostawiam by wystygła.
Krok 5.
Na wystudzony biszkopt nakładam krem i galaretkę pokrojoną w kostkę, następnie roluję.
Krok 6.
Wierzch rolady dekoruję pozostałą masą "bananową" oraz dekoruję galaretką bądź innymi ozdobami (ja roladę posypałem płatkami migdałowymi i dodałem galaretkę). Wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Powodzenia i smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz