Czas: ok. 40 minut
Składniki do biszkoptu:
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Krok 1.
Białka oddzielam od żółtek, do białek dodaję cukier z wanilią oraz część cukru zwykłego i ubijam na sztywną pianę. Resztę cukru dodaję stopniowo w trakcie ubijania piany.
Krok 2.
Do ubitej piany dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą), mąkę pszenną i mieszam wszystko na najmniejszych (!) obrotach.
Krok 3.
Przekładam do formy, której dno wyłożyłem papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut. Najlepiej wbić patyczek w ciasto, jak suchy to gotowe.
Ciasto zostawiam do wystudzenia w formie. Jeśli na cieście utworzył się „brzuszek” to po wyjęciu formę delikatnie uderzam o blat, by uciekły pęcherzyki a ciasto było równe.
Po wystudzeniu ostrożnie oddzielam nożem boki od ścianek formy, odwracam do góry dnem i zdejmuję papier. Biszkopt dzielę na 3 części oraz nasączam każdą z nich rumem wymieszanym z wodą (2 łyżki rumu z 50 ml wody).
Krok 4.
Ubijam na sztywno śmietanę 36% (500 ml) z cukrem pudrem i dzielę ją na dwie porcje, jedną barwię barwnikiem spożywczym na kolor jasno niebieski a drugą na kolor fioletowy.
*barwniki spożywcze można kupić na allegro (około 3,50 zł za sztukę), bądź w specjalistycznych sklepach.
Krok 5.
Na każdą z części biszkoptu wykładam pokrojone brzoskwinie z puszki oraz krem.
Krok 6.
Torcik dekoruję wedle własnego uznania ;) (wierzch tortu udekorowałem perełkami cukrowymi a brzegi obsypałem pokruszonymi orzechami laskowymi).
Powodzenia i smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz