sobota, 9 listopada 2013

Mocno czekoladowe babeczki !

Mocno czekoladowe babeczki !


13-14 babeczek
Składniki do ciasta:
  • 110 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 55 ml mleka
  • 55 ml śmietanki 30%

W misce ucieram miękkie masło z cukrem na puszystą masę następnie wbijam jajka jedno po drugim dokładnie mieszając.

Do gotowej masy maślanej dodaję partiami najpierw suche składniki "wcześniej przesiane" czyli mąkę wraz z kakaem oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanej masy dodaję najpierw kremówkę i mieszam po czym dodaję mleko i również mieszam tak aby powstała gładka masa.
Do papilotek nakładam gotową masę tak aby wypełniały ponad pół objętości papilotki.

Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180'C (termoobieg).
Czas: 20-25 min.
* Dla pewności możemy wbić zwykłą wykałaczkę w babeczkę aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe.
  Gdy wyjmiemy wykałaczkę i nie będzie nic do niej przylepione to znaczy, że wszystko w porządku.

Składniki do kremu:

  • 90 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 85 g śmietanki kremówki 30%
* Gdy chcemy zrobić więcej kremu to po prostu dajemy dla przykładu 250 g czekolady + 240 g śmietanki.
   Podane prze zemnie składniki starczają na 3/4 babeczki.

Śmietankę podgrzewam w garnku ale nie doprowadzam do wrzenia, po czym odstawiam z płytki i dodaję połamaną czekoladę i mieszam, aż całość się połączy a czekolada roztopi. Odstawiam w chłodne miejsce.
Gdy masa będzie za sztywna można ją podgrzać. Gotową masę przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję babeczki.



Powodzenia i Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz