środa, 22 lutego 2012

Trifle

Brytyjski deser Trifle
6 porcji

Składniki:

* około 20 truskawek 

* 2 budynie

* ciasto biszkoptowe lub (kupne biszkopty)

* 1 galaretka truskawkowa

* 100 g malin, borówek amerykańskich lub innych owoców pasujących do truskawek.

* 200/300 g ubitej śmietany 30%/36% z cukrem pudrem.

Przygotowanie:

Zaczynam od upieczenia ciasta biszkoptowego.
Po wystudzeniu ciasto dzielę na 2 części. Pucharkiem wycinam kółka z biszkoptu.
*Dwa kółka na pucharek chyba że połowa naszego ciasta jest gruba to będzie można przekroić jedne kółko na 2 cieńsze części.

Jedno kółko umieszczam na dnie pucharków i kładę na nie truskawki przecięte na pół. 

Przygotowuję galaretkę według przepisu na opakowaniu i czekam aż ostygnie i zacznie tężeć, następnie wlewam prawie do wysokości czubków truskawek.
*Wkładam do lodówki aby galaretka stężała.

Dwa budynie robię w 750ml mleka a resztę tak jak w przepisie.(Ja na opakowaniu miałem normalnie dać 500 na jeden budyń).

Z wystudzonego budyniu robię nie wielką warstwę na galaretce, na to kładę drugie kółko z ciasta biszkoptowego i następnie układam trochę malin.



Na maliny kładę ponownie budyń i dekoruję bitą śmietaną.





2 komentarze:

  1. Szymon TO jest powalające! Czuję smak i zapach Tych malin i truskaw...Coś niesamowitego= Dydona

    OdpowiedzUsuń