sobota, 17 grudnia 2011

Rolada Bananowa



Składniki:

biszkopt na roladę:
3 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
odrobina barwnika spożywczego


krem:
500 g bitej śmietany
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżka żelatyny
1 banan


dodatkowo:
galaretka przygotowana w płaskim naczyniu


Przygotowanie:


Krok 1.
Białka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.


Krok 2.
Dodaję pozostałe składniki. Mieszam.


Krok 3.
Przekładam ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma ok. 45 x 30 cm.
Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 17 minut.


Krok 4.
Jeszcze gorącą przekładam na ściereczkę i roluję. Zostawiam by wystygła.

W tym czasie przygotowuję krem: bitą śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaję rozpuszczoną we wrzątku żelatynę (koniecznie wystudzoną!) i masę z "rozciapanego" banana i mieszam.


Krok 5.
Na wystudzony biszkopt nakładam krem  i galaretkę pokrojoną w kostkę, następnie roluję.


Krok 6.
Wierzch rolady dekoruję pozostałą masą "bananową" oraz dekoruję galaretką bądź innymi ozdobami (ja roladę posypałem płatkami migdałowymi i dodałem galaretkę). Wstawiam do lodówki na kilka godzin.



Powodzenia i smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz