sobota, 17 grudnia 2011

Torcik z Brzoskwiniami


Czas: ok. 40 minut


Składniki do biszkoptu:



  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
*tak, w tym przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt jest puszysty i nie opada!



Krok 1.
Białka oddzielam od żółtek, do białek dodaję cukier z wanilią oraz część cukru zwykłego i ubijam na sztywną pianę. Resztę cukru dodaję stopniowo w trakcie ubijania piany.


Krok 2.
Do ubitej piany dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą), mąkę pszenną i mieszam wszystko na najmniejszych (!) obrotach.


Krok 3.
Przekładam do formy, której dno wyłożyłem papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut. Najlepiej wbić patyczek w ciasto, jak suchy to gotowe.


Ciasto zostawiam do wystudzenia w formie. Jeśli na cieście utworzył się „brzuszek” to po wyjęciu formę delikatnie uderzam o blat, by uciekły pęcherzyki a ciasto było równe.


Po wystudzeniu ostrożnie oddzielam nożem boki od ścianek formy, odwracam do góry dnem i zdejmuję papier. Biszkopt dzielę na 3 części oraz nasączam każdą z nich rumem wymieszanym z wodą (2 łyżki rumu z 50 ml wody).


Krok 4.
Ubijam na sztywno śmietanę 36% (500 ml) z cukrem pudrem i dzielę ją na dwie porcje, jedną barwię barwnikiem spożywczym na kolor jasno niebieski a drugą na kolor fioletowy.
*barwniki spożywcze można kupić na allegro (około 3,50 zł za sztukę), bądź w specjalistycznych sklepach.

Krok 5.
Na każdą z części biszkoptu wykładam pokrojone brzoskwinie z puszki oraz krem. 


Krok 6.
Torcik dekoruję wedle własnego uznania ;) (wierzch tortu udekorowałem perełkami cukrowymi a brzegi obsypałem pokruszonymi orzechami laskowymi). 










Powodzenia  i smacznego !   :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz